Motor Ehliyeti

Motor Ehliyeti

Motor Ehliyeti 5 sınıfa ayrılmaktadır.

  • M sınıfı ehliyet; motorlu bisiklet olarak bilinen iki, üç ve dört tekerlekli moped kullanıcılarına verilir.
  • A1 sınıfı ehliyet; iki ve üç tekerlekli silindir hacmi 125 santimetreküpü geçmeyen sepetli ve sepetsiz motosiklet kullanıcılarına verilir.
  • A2 sınıfı ehliyet; motor gücü 35 kilovatı geçmeyen iki tekerlekli ve 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli sepetli veya sepetsiz motosiklet kullanıcılarına verilir.
  • A sınıfı ehliyet; motor gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli, motor gücü 35 kilovatı geçen sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosiklet kullanıcılarına verilir.
  • B1 sınıfı ehliyet; motor güçleri 15 kilovatı geçmeyen aracın ağırlığı 400 kg olan veya yük taşımacılığında kullanıldığında 550 kg’ı geçmeyen dört tekerlekli motosiklet kullanıcılarıyla batarya ağırlığı dikkate alınmadan hesaplanan elektrikli araç kullanıcılarına verilen ehliyettir.



Motor Ehliyeti Nasıl Alınır?

Motor ehliyeti alabilmek için izlenebilecek 2 farklı yol vardır. İlki en az 2 yıllık bir A2 sınıfı motosiklet ehliyetine sahip olmak ve 20 yaşını doldurmak. İkincisi ise 2 yıllık A2 ehliyeti olmayanlar için 24 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır.

Kurumumuzda son model motosikletler ile motor ehliyeti eğitimi verilmektedir. Bu ehliyete sahip olmak isteyen adaylar bizimle iletişime geçip kayıt işlemini gerçekleştirdikten sonra eğitime geçebilirler. Eğitim planlanan 2 aşama üzerinden ilerlemektedir. İlk aşamada ilk yardım bilgisi, trafik ve çevre bilgisi, trafik kural ve adapları gibi konulardan oluşan toplam 30 saatlik bir eğitim verilir. Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği gün ve saatte adaylar 50 sorudan oluşan sınava katılırlar. Bu sınav sonunda en az 70 puan alındığı taktir de başarılı olunur ve ikinci aşamaya geçmeye hak kazanılır. İkinci aşamada direksiyon eğitimidir.

Eğitim öncesinde adayların motosikleti tanımasını ve trafikten önce güvenliğin sağlanması için simülatör bir eğitim verilir. Adayların isteklerine göre uygun ücret olanakları sağlanarak özel direksiyon dersi ile ek olarak bir eğitim sağlanabilmektedir. Firmamız tarafından bu eğitimlerin hepsi MEB sertifikalı uzman eğitmenler tarafından verilmektedir. Bu sayede adaylar yeterli pratikliği elde etmiş olup direksiyon sınavından da başarılı bir şekilde geçmiş olurlar. Motor ehliyeti almaya karar verdiyseniz, detaylı bilgi almak için  web sitemizden veya telefon üzerinden iletişime geçebilir aklınıza takılan soruları çekinmeden sorabilirsiniz.


Başarısız Sonuçlanırsa Ne Olur?

Ehliyet sınavlarında da direksiyon sınavlarında da sınav hakkı 4'tür. 4 hakkında da başarılı olamayan adaylar yeniden kayıt yaptırarak yazılı sınav haricinde sadece 4 tane daha direksiyon sınavı hakkı kazanabilirler. Ayrıca A A1 A2 ehliyetlerine sahip olmayıp başka sınıf ehliyetlere sahip olan kişiler A1 ehliyeti almak için gerekli şartlara uyulursa yazılı sınava girmeden sadece direksiyon sınavına katılabilirler.